MÁJUS 15-ÉN KANGAHELP- FLASHMOB A KORASZÜLÖTT BABÁKÉRT

2017. máj. 11.

MÁJUS 15-ÉN KANGAHELP- FLASHMOB A KORASZÜLÖTT BABÁKÉRT  Plaza színpadánál!

KANGAHELP- FLASHMOB A KORASZÜLÖTT BABÁKÉRT és A KENGURU MÓDSZER NÉPSZERŰSÍTÉSÉÉRT

Készítette: KANGATRAINING MAGYARORSZÁG

2017. május 15-én, a Kenguruzás Világnapján a Kangatraining Magyarország összefogásra buzdít a Korábban Érkeztem Alapítvánnyal és a Melletted a Helyem Egyesülettel karöltve a koraszülött babákért és az Édesanyákért, akik állandó “lakói” a Perinatális Intenzív Osztálynak (PIC). Kiemelt figyelmet fordítva a kengurumódszer (KMC) használatára, mely segíti a korababák fejlődését, több szempontot figyelembe véve.

A Kangatraining Magyarország a KangaHelp program részeként összefogásra és gyűjtésre invitál mindenkit egy országos „Villámcsődülettel”. Május 15-én 17 órakor az ország 19 pontján édesanyák a babáikkal egyszerre táncolnak egyazon zenére, ugyanazzal a koreográfiával.

A Kangatraining Magyarország a pre – és posztnatális edzésmódszerrel ismerteti meg az édesanyákat, ennek következtében trénereik rengeteg babával és anyukával kerülnek kapcsolatba. A statisztikákat alátámasztva kijelenthetjük, hogy minden 10. baba koraszülött és kiemelt segítségre szorul, hogy ugyanolyan életesélyekkel indulhasson, mint időben érkezett társai.


Hogy mi is az a kenguru módszer (KangarooMotherCare=KMC)?

A legtöbb egészségügyi dolgozó, aki édesanyákkal és újszülöttekkel dolgozik, ismeri ezt az eljárást. A tényleges gyakorlati megvalósítása azonban különbözhet. Egyes helyeken a kenguru módszerre csak a koraszülöttek kezelésében alkalmazott technológia kiegészítőjeként tekintenek, míg máshol a kenguru módszer a megszokott ellátási mód úgy koraszülött, mint időre született csecsemők esetén, és a technikai eszközöket mind a kenguru módszerhez alkalmazkodva használják.Egy azonban egészen biztos: a kengurumódszer számtalan előnnyel rendelkezik. Amíg a technika – jelenesetben az inkubátor – sikeresen életben tartja a gyermekeket, addig a KMC abban segíti őket, hogy növekedjenek és kibontakozzanak.

A módszer első eleme a bőrkontaktus, amikor is a csecsemő függőleges helyzetben az édesanyja mellkasán helyezkedik el, úgy hogy a bőrük összeér.
A második elem a kizárólagos szoptatás, ami a bőrkontaktus által nagyon könnyen meg tud valósulni.
A harmadik eleme a módszernek az, hogy a csecsemőt nem választják el édesanyjától, vagy ha igen, akkor csak nagyon rövid időre, a beavatkozásokat – akár az újszülöttről, akár az anyáról van szó – úgy végzik el, hogy közben nem szakítják meg a kontaktust.
A negyedik elem pedig a támogatás. Az anyát támogatják abban, hogy gyermeke igényeit folyamatosan ki tudja elégíteni. Támogatás alatt értünk mindent, ami biztosítja az anya és csecsemője egészségi, fizikai, pszichés és érzelmi jólétét, anélkül, hogy őket elválasztanánk egymástól.


Mik a kengurumódszer előnyei?

Elsősorban a rosszabb körülmények közt korábban született csecsemők életesélyeinek javítására találták ki. Több előnyét is felsorolhatjuk:
A kenguru módszert alkalmazó édesanyák pozitívabban viszonyulnak csecsemőikhez.
A kenguru módszer lehetővé teszi a gyakori etetést,
ami egy nagyon fontos feltétele a megfelelő tejtermelésnek.
A kenguru módszer alkalmazásakor a csecsemő életfunkciói stabilabbak.Ezeknek a csecsemőknek jobb az oxigénellátottsága, stabilabb a pulzusa, kevesebb stressz jelet produkálnak, mint akiket az anyjuktól eltávolítva gondoznak.
A kenguru módszer lehetővé teszi az anya számára, hogy gyermeke gondozásában maximálisan részt vegyen, ezért ezek az anyák hamarabb megismerik gyermekeiket.
A kenguru módszer megerősíti az anyát abban, hogy fontos a gyermeke számára.


A Kangatraining Magyarország nap, mint nap kapcsolatban van koraszülött babákkal és édesanyjukkal is. Trénereik közül többen is saját koraszülés történettel rendelkeznek. Edzésmódszerük hasonló a kenguru módszerhez, hiszen ugyanazt az elvet követik: a babák hordozóban az édesanyjukon pihennek a torna ideje alatt, kihasználva a bőrkontaktus előnyeit, érezve az anya illatát, hallgatva annak szívverését megnyugszanak.


A FlashMob egyfajta adománygyűjtés, mely az ország különböző pontjain lévő kórházakban működő Perinatális Intenzív Osztályoknak (PIC) folyik be. Legyen szó tárgyi vagy pénzbeli adományokról. A pénzadományok a kihelyezett gyűjtődobozokból, a PIC osztályoknak mennek majd, ahol még aznap nyilvános keretek közt megszámolásra, majd átadásra kerülnek. A befolyt összegből a kenguru módszer tárgyi feltételeit biztosítják majd, de lehetőség nyílik pelenkákkal, kis ruhácskákkal, takarókkal is segíteni az osztályokat.


Fő szervezők:

Tőkés Renáta, a Kangatraining Magyarország országos vezetője renata@kangatraining.hu

Rádi Kata, Korábban Érkeztem Alapítvány kata.radi@gmail.com

Dr. Nádor Csaba, Melletted a Helyem Egyesület kata.radi@gmail.com

Kontakt: Gunther-Nyitrai Kriszta

Webcím: http://www.kangatraining.hu/kangahelp