hello család

Amiért jó, ha kutya van a családban

Túl nagy felelősség, túl nagy lekötöttség, folyamatos munka, érvelnek azok, akiknek nincs kutyája, ha megkérdezik őket, miért nem tartanak kutyát. Igazuk is van. És bár a kutyatartás tényleg folyamatos munka, nagy felelősség és kötöttség, a kutyatartók mégsem adnák barátjukat semmiért. Mert kutyával az élet igazán különleges.

Egy kutya mindig örül, ha lát. Mindegy neki, morcos vagy, vagy jókedvű. Ő egyszerűen csak szeret, ezért örül, ha ott vagy.

Lehet hozzá beszélni, és ő okos szemmel meghallgat – talán még ért is. Mellette az ember sosem magányos.

Rendszeresen megsétáltat. Bizony! Hiszen ha le kell vinned a barátod, hogy elvégezze a dolgát, te magad is mozogsz. Minden reggel, délután és este. Akkor is, ha egyébként fel sem állnál a kanapéról. Így észrevétlenül leszel egészségesebb, fittebb.

Egy kutyával új kapcsolatokat alakíthatsz ki. Hiszen úton-útfélen jön szembe egy másik kutya meg a gazdája, és hipp-hopp máris új ismerősök köszönnek mindenhonnan. Így leszel részese egy közösségnek, ami által a mentális egészséged is jobb lesz.

A gyerekes családokban külön nagyon jó, ha van kutya, hiszen ezek az okos négylábúak, amellett, hogy remek barátok, számtalan dologra megtaníthatják a gyerekeket is.

Felelősségre
Ha a szülő odafigyel arra, hogy a gyereknek is adjon feladatot a kutya körül, elősegíti, hogy a gyereke felelősségteljesebbé váljon. Ha megérti, hogy az állat él, és tőlünk függ, ha megtanul gondoskodni róla, ezzel máris tanul valamit, ami az életben hasznos lesz számára. Egy kisebb gyerek elpakolhatja a játékait, etetheti, itathatja, egy nagyobb takaríthat utána és sétálni is leviheti a kutyát. Ezek a feladatok nélkülözhetetlen részei egy másik élőlénnyel való törődésnek, és hosszú távon mindenképpen a gyerek javára válnak.

Türelemre
A kutyák hihetetlenül frusztrálóak olykor. Rágnak, lustálkodnak, vakaróznak és sok háztartási cikket elpusztítanak. Ez megtanítja a gyerekeket a türelemre. Arra, hogy visszafogják magukat, és ne kiabáljanak a kutyával csak mert olyan dolgot tett, ami gondot okoz. Hiszen a kutya nem érti. A pórázon sétáltatás, oktatás is sok-sok türelmet kíván, és ez a tapasztalás is nagyon hasznos lehet a gyermek számára.

Együttérzésre
Csakúgy, mint az emberek, a kutyák is éreznek fájdalmat. Viszonylag rövid életük során hajlamosak a sérülésekre és az életkor előrehaladtával a betegségekre. A gyerekek így elkerülhetetlenül tanúi lesznek a kutya teljes életciklusának, és valószínűleg elszomorodnak az elmúlásán. Ez egy felbecsülhetetlen lecke egy gyermek számára, az is, amikor megvigasztalja kutyáját és az is, amikor megbirkózik annak elvesztésével. Ha látja, hogy egy kutya fájdalmasan nyöszörög, amikor segítséget vár, megtaníthatja a gyermeket arra, hogy segítsen más rászorulókon. Ez felbecsülhetetlen készség.

A kutyák megtanítják a gyerekeket a szocializációra
Mint a legtöbben, a kutyák is társasági állatok, akik élvezik a figyelmet és szeretetet igényelnek. Megtanulva, hogyan kell interakcióba lépni egy kutyával, a gyerekek is megtanulhatják, hogyan lehet könnyebben kapcsolatba kerülni idegenekkel és más gyerekekkel. Ha meg tudják tanulni a kutya jelzéseit, akkor az emberek testbeszédét is könnyebben értelmezik majd.

Szorosabb testvéri köteléket alakít ki
A testvéri kapcsolatokban is jó szolgálatot tesz egy kutya. A gondozás megosztása, a közös összebújás szorosabbá fűzheti a viszonyt a testvérek között, miközben ezzel tanulhatják az osztozkodás képességét is.

Csökkenti a magányt
A kutya jelenléte a családban határozottan csökkenti a stresszt, ami már a gyerekeknél is tökéletesen megfigyelhető. Elég, ha csak hozzábújik az emberhez a hűséges szemekkel bámuló kutya, és minden iskolai probléma eltörpül, a gyermek szíve máris könnyebb. Sok gyerek a kutyának meséli el kellemetlen élményét, neki önti ki szíve bánatát. Ezzel a magányérzet is tovatűnik, nem érzi úgy, hogy rá senki nem figyel, őt senki nem érti meg. Ez különösen a tiniknél lehet fontos.

Azok a gyerekek, akik sokat foglalkoznak kutyával, sokkal kevésbé idegesek, nő az önbizalmuk, fejlődnek a kognitív funkcióik, mint az emlékezet vagy a figyelem, és kommunikálni, kapcsolatot teremteni is sokkal könnyebben tudnak. Nyitottabbak, elfogadóbbak és nyugodtabbak.

Kutyát tartani nem problémamentes, de kihagyhatatlan kaland. Velük lesz igazán teljes egy család, és mire észbe kapsz, már négylábú kedvencednek vásárolod áruházunkban az ajándékokat.