hello
hétköznapok

Őszi szorongás: miért vagyunk stresszesek ebben az időszakban?

Ahogy véget érnek a nyár utolsó napjai, sokan veszik észre magukon, hogy feszültebbek. Szoronganak. Ez nem egyedi eset, és nem is meglepő. Számtalan oka lehet.

Van, akinél az új tanév kezdete, az ismételt rohanás, szervezés, logisztika okozza a feszültséget, másnál kicsit később kezdődik, és a közelgő ünnepek okozta teher váltja ki a szorongást, és olyan is van, akit az nyomaszt, hogy elmúlt egy évszak, és nem sikerült megvalósítani a kitűzött célokat.

A napfény csökkenése is okozhat szorongást, hiszen ilyenkor csökken a szerotoninszint. Ez a fontos hormon befolyásolja a hangulatot, az étvágyat és az alvási szokásokat. Ugyanakkor emelkedik a melatonin hormon mennyisége, ami álmosságot és depressziót okoz. A D-vitamin mennyisége is csökken a szervezetünkben, ez is okozhat depressziót.

Az átmenetek is szorongást okozhatnak sok ember életében, hiszen vannak, akik nehezen viselik életükben a legkisebb változásokat is. Náluk okozhatja a szorongást az új tanévvel járó változás, például az, hogy hamarabb kell kelniük, és kevesebbet alszanak. 

Az őszi szorongás tünetei:
– rossz hangulat és depresszió
– túlzott aggodalom
– ingerlékenység
– letargia, álmosság és fáradtság
– a mindennapi tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése

A jó hír az, hogy lehet tenni ellene.

Például azzal, hogy több időt töltünk a szabadban, és megpróbáljuk maximálisan kihasználni a napfényt.
A megfelelő mennyiségű alvás is segíthet. Ha szükséges, menjünk korábban lefeküdni, hogy le tudjuk küzdeni a fáradtságot és a nappali álmosságot.
Sétáljunk legalább napi fél órát a friss levegőn. A forróságnak vége, de még nincs túl hideg, ilyenkor igazán kellemes sétákat lehet tenni, amik nagyon jó hatással vannak a lelkiállapotra.

Segíthet, ha megváltoztatjuk az étrendünket. Az ősz kiváló alkalom arra, hogy átgondoljuk, mit eszünk. Ilyenkor remek szezonális leveseket és meleg ételeket lehet készíteni, olyanokat, amiket nyáron nem volt lehetőségünk fogyasztani.

A szorongást csökkenti az is, ha valami teljesen új dologba kezdünk. Mivel az ősz az új kezdetek, az új kifejezés és az új évszak ideje, gondolhatunk rá úgy, mint a ház, a kert rendbetételének és az átszervezéseknek az idejére. Az új dolgok kipróbálása jót tesz az agynak, okosabbá és boldogabbá tesz minket. Azonban érdemes okosan választani, és olyan új dolgokba belefogni, amik nem okoznak bennünk újabb feszültséget. Az új hobbi vagy elfoglaltság mindenképpen stresszmentes legyen.

Jót tesz egy kis D-vitamin és magnézium is. A test minden szövetében vannak D-vitamin receptorok, beleértve az agyat, a szívet, az izmokat és az immunrendszert is, ami azt jelenti, hogy a szervezet működéséhez minden szinten szükség van D-vitaminra, aminek a szintje szeptemberre már csökken a szervezetünkben, ezért nem árt pótolni azt. A magnézium szintén kiváló nyugtató ásvány, ami táplálja a központi idegrendszert, segít csökkenteni a szorongást, a pánikot és az idegességet. 
A sötét, leveles zöldek, például a spenót, a kelkáposzta és a mángold kiváló magnéziumforrások. A diófélék és magvak szintén magas magnéziumtartalmúak – különösen szezámmag, brazil dió, mandula és kesudió -, valamint a bab és a lencse.  Mindezeket be lehet vezetni az étkezésbe, de mind a D-vitamin, mind a magnézium pótolható táplálékkiegészítőkkel is, amiket bármikor megvásárolhatunk az üzletközpont drogériájában.

Az őszi szorongás egyre gyakoribb, egyre közismertebb jelenség, azonban egy kis odafigyeléssel legyőzhető. Aludjunk többet, figyeljünk jobban oda az étkezésünkre, menjünk sokat levegőre, mozogjunk, és máris jobb lesz a kedvünk.