hello tavasz

Dekorálj otthon – barkácsolási tippek otthonra – kicsikkel is-, hogy szépüljön a lakás

Ha úgy érzed, szívesen átalakítanál néhány apróságot az életteredben, ha a gyerekeidnek dekorálni, a párodnak barkácsolni támadt kedve, ha ráférne egy kis szín és bolondság az otthonodra, akkor az általunk összegyűjtött ötletek tetszeni fognak.

Íme néhány, amikkel gyorsan és könnyen dekorálhatod a lakást – akár gyerekekkel együtt is.

Alakítsd át az ajtókat vagy az ablakokat fóliával
A tavaszi nagytakarítás után csillog-villog az ablak, itt az ideje, hogy kapjon egy új köntöst. Mikulásra várva gyakran kerülnek télapós, szarvasos, hópelyhes fóliák az ablaküvegre. Ilyenkor tavasszal is dekorálhatsz valamilyen más mintájú fóliával. Használd a sima üvegajtókon vonzó mintázat létrehozásához, vagy az ablakok alsó felén. Az ablak-ajtó szép lesz, a gyerekek remekül szórakoznak és az ablak alsó felének takarásával a kukucskáló szemek ellen is védekezhetsz.

Dekoráld a falat fotókkal
Élettelennek érzed a falfelületet? Miért nem használod fel a telefonodban tárolt fotókat dekorációhoz? Nincs más dolgod, mint előhívatni néhány fotót – akár fekete-fehérben is – vásárolnod néhány képkeretet – ezek lehetnek kisebbek és nagyobbak – és indulhat a keretezés.

Játszhatsz is a kompozícióval. Lehetnek a képek okosan össze vissza szórva, de lehetnek szépen rendezett sorban is. Beszerezheted őket akár az üzletközpont lakberendezési üzletében. Az okosabb megjelenés érdekében legyenek azonos színűek a képkeretek, és az összes fénykép legyen vagy színes vagy mind fekete-fehér. A gyerekek biztosan szívesen segítenek a keretezésben, s közben a szép emlékek is megelevenednek.

Tapéta a mosdóba
Életünk legkisebb és legfontosabb helyisége többnyire fehér. A szín hozzáadásának egyik módja a falak tapétázása. Ma már számtalan hihetetlen tapéta kapható, amiket könnyen és gyorsan felragaszthatsz – a változás pedig biztosan azonnali és drámai lesz.

Készíts makramé függő növénytartókat
Van néhány cserepes virágod, de nem tudod igazán, hol lenne jó helyük? Vagy nagyon is tudod, de ott nincs szabad felületed? Rá se ránts! Készíts, vagy készítsetek együtt a gyerekekkel csodás csomózott makramé függő növénytárolókat, így oda akasztod a növényeket, ahová akarod. A plafonról aláhulló növények látványa nagyon feltűnő és hatásos változást okoz. Ez az egyszerű projekt szórakoztató módja annak is, hogy még több zöld és élet kerüljön az életteredbe.

Készíts medve vagy akár cica cserepes-családot
Másik ötlet a cserepes virágaid stílusos tárolására, ha a cserepeket vagy kaspókat medve vagy cica, vagy bármilyen más álatcsaláddá alakítod. Fess hasonló arcokat a cserepekre, és mire észbe kapsz, egész vicces család hordja majd ha nem is a tenyerén, de a fején a növényeidet. Kaspókért ne habozz körülnézni nálunk, s ha már itt vagy, talán más hasznos dekorációs terméket, vagy egy-két csinos ruhát is beszerezhetsz a kiváló munka gyümölcseként.

Ha van kerted, ott is varázsolhatsz, például vicces útjelző táblákat
Fogj egy jó nagy cserepet, ültesd tele virágokkal. Már magában ez a látvány is pompázatos lehet, de csavard még meg. Kerüljön a virágok közé egy oszlop, amire felkerülhetnek a kert színes, menő útjelző táblái. Ezek különböző méretűek, eltérő vastagságúak és színűek lehetnek – minél rikítóbb, annál jobb. Írd rá: répa, hagyma, virágoskert, gyümölcsfák, veteményes. Mutassanak az irányjelzők mindenfelé. Az útbaigazítás igazán menő lesz, mindenki imádni fogja, aki betéved a kertbe.  

Ügyes kezű férfiak raklap-bútorokat is készíthetnek, de a kert útjának szegélyeit is remekül ki lehet dekorálni, például kézzel festett színes-díszes kövekkel. Ehhez nem kell semmi más, csak néhány jó kő, festék, ami az esőt is bírja – jó lehet az akril, de a körömlakk is, a mintának pedig csak a fantázia szab határt.

Ezek a munkák nem vesznek el sok időt, mind-mind apróság, de jól mutatnak, elkészítésük közben pedig egy jót mulathatsz – egyedül is, gyerekekkel is.